Warmtepompen
Warmtepompen voor zuinige en duurzame verwarming
Omdat het steeds belangrijker wordt om duurzame energie te gebruiken kan u bij Moors All Energy ook terecht voor verwarming met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen, zoals lucht, water en de bodem, en zet deze vervolgens om naar verwarming van uw woning. De afgifte van de warmte binnen gebeurt via vloerverwarming, wandverwarming, lage temperatuur radiatoren of convectoren. Kortom een energiezuinige manier om uw woning te verwarmen.
Omdat warmtepompen warmte halen uit natuurlijke bronnen, bent u niet meer afhankelijk van gas of stookolie. Dit is niet enkel goed voor het milieu maar heeft ook voor u een economisch voordeel. Kiest u voor een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen? Dan kan u zelfs volledig zelf instaan voor de verwarming van uw woning zonder verbruikskosten voor elektriciteit, gas of stookolie.
Ben je op zoek naar een warmtepomp? Dan bent u bij Moors All Energy aan het juiste adres. Zo helpen we u steeds bij het kiezen voor de juiste warmtepomp voor uw woning die past binnen uw wensen en uw budget. Heeft u een vraag of wenst u een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op!
Welke warmtepompen zijn er?
Lucht–water warmtepomp
Bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte voor binnen onttrokken aan de buitenlucht. Een van de grootste voordelen aan deze lucht-water warmtepompen is de eenvoudige installatie, zodat dit type warmtepomp een goedkopere oplossing biedt. Een nadeel is dan weer dat de verhouding tussen de gebruikte energie (elektriciteit) en de gewonnen energie (warmte) lager ligt dan bij de andere types warmtepompen. Je hebt dus nog relatief veel elektriciteit nodig om voldoende warmte op te wekken.
Kies je echter voor een combinatie van een lucht-water warmtepomp en zonnepanelen dan valt dit nadeel volledig weg. Op die manier kan je zelf instaan voor de productie van warmte zonder kosten voor elektriciteit (gezien deze wordt opgewekt door de zonnepanelen).
Bodem–water warmtepomp
Zoals de naam al doet vermoeden wordt bij een bodem-water warmtepomp de benodigde warmte uit de bodem gehaald. Dit gebeurt met een bodemsonde of met een captatienet. Het voordeel van dit type warmtepompen is dat de verhouding tussen de gebruikte energie (elektriciteit) en de gewonnen energie (warmte) heel hoog is, omdat de koude in de winter geen invloed heeft op de opbrengst van de warmtepomp. De installatie van een bodem-lucht warmtepomp vereist echter wel een relatief dure boring of grondwerken.
Water–water warmtepomp
Een water–water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Nadat het grondwater zijn warmte heeft afgegeven gaat het afgekoelde grondwater vervolgens via een tweede put opnieuw de grond in. Het belangrijkste voordeel van een water–water warmtepomp is de hoge verhouding tussen de gebruikte energie (elektriciteit) en de gewonnen energie (warmte). Een nadeel is dan weer dat de benodigde milieuvergunning voor dit type warmtepomp slechts zelden wordt toegestaan.
Premie voor het plaatsen van een warmtepomp
Als u in een woning of een appartement een warmtepomp laat plaatsen door Moors All Energy, dan kunt u daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder.
Voorwaarden
De premie is geldig voor woningen in het Vlaamse gewest die uiterlijk op 31 december 2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet of waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend uiterlijk op 31 december 2013. Het aanvraagformulier moet bij de netbeheerder toekomen uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. Facturen (ook voorschotfacturen) mogen dus maximaal 1 jaar oud zijn om in aanmerking te komen. De premie geldt enkel voor een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp. De warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte én eventueel sanitair water.
Lees het aanvraagformulier van de netbeheerder voor een overzicht van alle voorwaarden en van de technische eisen waaraan de warmtepomp moet voldoen.
Hoeveel bedraagt deze premie?
De berekening van de premie voor een elektrische warmtepomp verschilt van de berekening voor een gaswarmtepomp. Op het aanvraagformulier van uw netbeheerder kunt u zien hoe de premie berekend wordt. De premie is maximaal 1.700 euro en is afhankelijk van het type warmtepomp, de verhouding tussen de gebruikte energie en de gewonnen energie en het vermogen van de pomp.
Plaatst u een warmtepomp ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming in een gebouw dat al vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet is aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief? Dan verdubbelen de hoogte en het maximum van de premie.
Hoe deze premie aanvragen?
Je kan de premie online aanvragen. Meer informatie hierover kan u hier terugvinden.
Subsidies
Sommige overheidsinstanties bieden steunmaatregelen aan voor een investering in hernieuwbare energie. Zo geven bepaalde steden en gemeenten een premie voor de plaatsing van een warmtepomp. Een overzicht van alle mogelijke voordelen en de specifieke vereisten vindt u op www.energiesparen.be onder ‘Zoek uw subsidie’.
Moors All Energy - Op 't zand 25, 3971 Heppen - 0471 89 70 25 - info@moorsallenergy.be